jum klik²

03 January 2013

Coklat moist ku


Nak tahu x, xpe la kalau xnak tahu pun saya nak bagitau jugak hehe. Sejak jadi penganggur secara xlangsung ni, selalu sangat buat kek coklat. Xpandai mana pun sebab tu la kena buat selalukan. Hehehe. Rasanya ni kali ke-5 saya baking. Wah semangat gituuw. Yang ni saya buat sempena birthday adik saya yang bongsu. K la nk jadi chef ni nak bagitau resepi hahaha :D

Ok, ni serbuk+gula+air. Semua sukatan saya buat 1 cawan.
2 cawan tepung gandum yang telah diayak.
4 biji telur, kalau besar boleh guna 3 biji.
K, ni bahan campuran 1 cawan gula kastor dengan 250gm mantega. Pukul sampai kembang. Bila dah kembang boleh masukkan telur 1 persatu. Sambil-sambil buat ni boleh panaskan ketuhar suhu 180C selama 20 minit.
Lepas tambah telur, boleh masukkan 1sudu teh esen vanilla dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
Okeyh sekarang boleh masukkan coklat yang telah dimasak tadi. Tuangkan je, lepas tu kacau pelan².
Ok ni dah kira jadi dah ni ahaha XD
Masukkan dalam acuan, sebelum tu sapukan mantega dulu dalam acuan tu takut nanti kek melekatkan hehe. Masukkan dalam ketuhar dengan suhu 180 C selama lebih kurang 1jam 30 minit


Ni bahan untuk buat topping lak. 
Coklat masakan dengan mantega. Bajet² je ni. Cairkan coklat dengan cara double-boiling.
Lepas dah cair elok, masukkan whipping cream yeahh!
Lepas tu apa lagiiiii curahkan kasih sayang coklat moist anda tadi ke serata dunia kek anda hahaha. Corakkan mengikut kreativiti anda.



Haa siap dah haha. Selamat mencuba.

P/S : RASA BANYAK MELAMPAU LA GAMBAR KEHKEHKEH

3 comments:

sea_lavender said...

wah da jadi chef wt kek.. sedapnye hee :D nk cuba la balik umh ni~~

fiqkbe said...

sedap nyer... terliur lak tgk..

cekmet said...

sea lavender : haha, permulaan nk bljar masak.. jgn lupa mencuba hehe

fiqkbe : hehe jemput mkan :p